Sunday, November 7, 2010

Saatko tarpeeksi D-vitamiinia?

Oon tässä ihmetelly kun viime aikoina on ruvennut väsyttää entistä enemmän, joutunu nukkuu päiväunia ja muutenki yleinen pirteystaso on laskenut huomattavasti. En oo kuitenkaan mitään muuttanu ruokavaliossa vaan menty samalla linjalla mitä viimeset 5vkoa ja aikasemmin olo on ollut koko ajan loistava. Treeneissäkin oon huomannu et on paljon väsyneempi olo eikä jaksa vetää ihan samalla tavalla ku aikasemmin. Rupesin sit miettii mistäkähän tää voi johtua...

Täällä Harrisonburgissakin alkanu talvi tehdä tuloaan ja ilma on huomattavasti viilentynyt ja joutunu laittaa paksumpaa vaatekerrastoa päälle. Ulkonakin tullu oltuu nyt huomattavasti vähemmän ku aikaisemmin. Vielä noin pari viikkoa sitten tuli kuitenkin pelattuu aina pari tuntia päivässä tennistä vähissä vaatteissa mutta nyt oon ulkona ehkä tunnin verran päivässä, ja senkin ajan kunnon kerrasto päällä.

Hmm, eli muuten kaikki on samalla lailla mut en oo ollu tarpeeks ulkona ja saanu tarpeeks auringonvaloa. Ja mitäs siitä auringonvalosta saikaan? D-vitamiiniapa hyvinkin.

Oon paljon kuullu puhuttavan D-vitamiinin tärkeydestä varsinkin talvella, mutta jotenkin en oo sitä aikaisemmin ees sen tarkemmin miettiny. Jotenkin vaan ajatellu et se väsymys kuuluu siihen pimeään ja kylmään ajanjaksoon. JA PASKAT, sehän johtuu ihan täysin vaan D-vitamiini vajareista jotka on ihan helposti korjattavissa.

Sit törmäsin Juhana Harjun artikkeliin Saatko tarpeeksi D-vitamiinia?

Harju kirjoittaa:

D-vitamiini on kuuma puheenaihe ravitsemustieteessä, ja kiinnostus on levinnyt valtamediaankin. Eikä ihme, sillä D-vitamiinin puute on maailman yleisin ravitsemuksellinen puutos. Miksi D-vitamiinia pitäisi ottaa purkista? Ovatko kasviperäinen ja eläinperäinen D-vitamiini yhtä hyviä? Paljonko D-vitamiinia on syytä ottaa päivässä?

D-vitamiinilla on vaikutusta koko terveyteemme
...1980-luvulla tutkimuksissa paljastui, että D-vitamiinilla on vaikutusta lähes kaikkiin kehon kudoksiin ja elimiin. Lisäksi D-vitamiini säätelee ainakin 200 geeniämme. Jos sitä ei saada tarpeeksi, solujen ja kudosten toiminta voi häiriintyä. Niinpä ei olekaan ihme, että D-vitamiinin puute on yhdistetty lukuisiin sairauksiin.
D-vitamiinin puute tai vajaus lisää muun muassa liikalihavuuden, diabeteksen, verenpaineen kohoamisen, sepelvaltimotaudin, sydämen vajaatoiminnan, useiden eri syöpien, MS-taudin, osteoporoosin, influenssan, Crohnin taudin, munuaistaudin ja masennuksen riskiä. D-vitamiinilla ja sen johdannaisilla voidaankin hoitaa useita sairauksia.

Viralliset suositukset laahaavat jäljessä
...Noin puolella suomalaisista seerumin D-vitamiinitasot jäävät ainakin jossain vaiheessa vuotta kriittisen 50 nmol/l tason alle. Vain muutamalla prosentilla D-vitamiinipitoisuus on ympäri vuoden optimaalisella 80–100 nmol/l tasolla. D-vitamiinisuositusten tuntuva nostaminen ehkäisisi sairauksia, parantaisi elämänlaatua ja pidentäisi elinikää.

Paljonko D-vitamiinia tarvitaan?
Useimmat aikuiset tarvitsevat D-vitamiinia syyskuun alusta toukokuuhun loppuun noin 50 mikrogrammaa päivässä.
...Huomattava on, että vanhukset, osteoporootikot, laitospotilaat ja kesäiseltä auringonpaisteelta suojautuvat tarvitsevat D-vitamiinilisää ympäri vuoden.
...Mikä on sitten liikaa? Monien mielissä kummittelevat vielä vanhat varoitukset D-vitamiinista rasvaliukoisena vitamiinina, jonka liiallinen saanti on myrkyllistä. Näin onkin, mutta D-vitamiini on myrkyllistä vasta huomattavan korkeina annoksina. Virallinen turvallisen saannin yläraja on tosin vieläkin aikuisilla 50 mikrogrammaa päivässä. D-vitamiinitutkijat, kuten professori Reinhold Vieth, ovat kuitenkin osoittaneet, että turvallisen saannin yläraja on tosiasiassa 250 mikrogrammaa päivässä.

D-vitamiinia purkista vai auringosta?
Osaltaan maailmanlaajuinen D-vitamiinin puute johtuu siitä, että meitä on vuosikymmenet peloteltu ihosyövällä. Ihosyöpää ei kuitenkaan merkittävästi aiheuta maltillinen ja järkevä auringonotto, vaan esimerkiksi lapsuudenaikaiset palamiset.
...Suomen leveysasteilla auringon vaikutuksesta D-vitamiinia muodostuu ihossa merkittävästi vain toukokuun alusta elokuun loppuun.
...Teoriassa D-vitamiinia voi saada riittävästi ilman D-vitamiinilisän käyttöäkin. Se edellyttää käytännössä esimerkiksi sitä, että kesäaikaan otetaan säännöllisesti aurinkoa, talvella käydään aurinkomatkalla etelässä ja sen lisäksi syödään useamman kerran viikossa rasvaista kalaa, esimerkiksi lohta. Harvat kuitenkaan tekevät näin.

Valitse D3-vitamiinia sisältävä öljykapseli
...D3-vitamiinia pidetään luotettavammin toimivana ja biologisesti aktiivisempana muotona.
..D-valmisteista osa on kuivatabletteja ja osa öljykapseleita. Öljykapseleista D-vitamiini voi imeytyä jonkin verran paremmin. D-vitamiinin lähteenä ei pidä käyttää kalanmaksaöljyä, koska se sisältää niin runsaasti A-vitamiinia, että se voi heikentää luustoa.Lue koko artikkeli kokonaisuudessaan Ylen-sivuilta tästä!

D-vitamiini kapseleita ja muita lisiä on markkinoilla lukuisia, ja erot niissä voi olla suuria. Itse tilasin vuoden D-vitamiinivarastot iHerb.comin nettisivuilta itse suomen ainoan Viidakkomiehen suosittelemana!

Väsymyksen ei tarvitse kuulua syksyyn ja pimeään ajanjaksoon! Sen voit helposti selättää lisäämällä D-vitamiinin saantiasi. Lupaan että kokeilu ei varmasti sua tapa.


Nyt kysynkin Saatko sinä tarpeeksi D-vitamiinia?No comments:

Post a Comment